Profesjonalny sprzęt gastronomiczny z GastroProdukt

Każdy, kto kiedykolwiek miał do czynienia z branżą gastronomiczną, doskonale wie, że nie jest to łatwy kawałek chleba. Z jednej strony to praca z ludźmi, których traktuje się jak swoich gości. Z drugiej – konieczność serwowania produktów najwyższej jakości. Z trzeciej – dbałość o szczegóły, na które zwykły klient zwykle nie zwraca uwagi.

I to na tym ostatnim skupiamy się w tym artykule. To coś dla tych, którzy chcą poznać branżę gastronomiczną „od kuchni”. I to dosłownie, bo to głównie tam odbywa się przygotowywanie dań, testowanie oraz dbanie o czystość.

Profesjonalny sprzęt gastronomiczny z GastroProdukt – co na przykład jest potrzebne?

Do funkcjonowania każdego lokalu gastronomicznego potrzebny jest profesjonalny sprzęt. I chociaż jest wiele punktów wspólnych, czyli rzeczy, jakie przydają się w poszczególnych profesjach, to dla każdej z nich charakterystyczne jest również to, co unikalne. Przykładowo, na wyposażeniu kawiarni muszą się znaleźć ekspresy i młynki do kawy. Nikt nie wyobraża sobie cukierni bez profesjonalnych mikserów oraz witryn, które ułatwiają wybór konkretnych rarytasów. Z kolei w sklepie mięsnym w najbardziej strategicznych miejscach stoją krajalnice do wędlin, piły do kości czy sterylizatory do noży.  I tak można wymieniać, i wymieniać.

Przeczytaj także: https://100dia.pl/co-sklada-sie-na-wyposazenie-gastronomii/

Czyszczenie profesjonalnego sprzętu gastronomicznego

Sprzęt gastronomiczny to nie tylko rzeczy, których klienci używają, ale i wszystko to, co pozwala na skuteczne usuwanie resztek oraz bakterii. Mowa tu przede wszystkim o profesjonalnych zmywarkach gastronomicznych, które czyszczą duże partie naczyń, a przy okazji mają funkcję wyparzania. W ten sposób – zamiast w zwykłym zlewozmywaku – wszystko można wyczyścić mechanicznie, przy okazji dbając o dokładną dezynfekcję.

Nie oznacza to oczywiście, że w części, która jest przeznaczona do tego typu działań, w lokalu gastronomicznym nie ma zlewozmywaka. Jest! I to dwukomorowy, z dostępem do zimnej oraz gorącej wody. Jednak tam, gdzie jest to możliwe, korzysta się z profesjonalnych udogodnień.

Oprócz tego, lokale gastronomiczne muszą być wyposażone w stół, na którym brudne naczynia się układane po przyniesieniu ich z sali dla gości, a także w stół ociekowy dla mokrych przedmiotów. Przydatne są również pojemniki na odpadki, które ułatwiają segregację odpadów.

Szukasz nowoczesnych pieców do gastronomii? Zapraszamy do zapoznania się z ofertą dostępną na gp-piece.pl. A jeśli potrzebujesz wysokiej jakości urządzeń do wyposażenia pralni przemysłowych, nie zapomnij odwiedzić gp-pralnia.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here